Surt med det søde

Sauerkrautz

Godt lige siden at jeg var barn, har jeg bare ikke kunne lide Sauerkrautz uanset hvor sundt det så end må være, undskyld men jeg kan hverken lide lugten eller smagen af den traditionelle tyske Sauerkrautz.

Men jeg er så vild med kål, faktisk har jeg genvundet min forkærlighed for kål. Så jeg tænkte på at der må sgu da være en helt anden måde, som gør at jeg kan lave en Sauerkrautz, som jeg kan lide og kan komme til at holde af.

Så her så mit bud på en Sauerkrautz.

 

 

Ingredienserne:

Et pænt stort glas pantenglas

1 hoved spidskål

1 lille eller  det halve af et mellemstort hoved hvid hvidkål

1-2 syrlige æbler ( det skal være det mest “sur” du overhovedet kan opdrive af spise æbler)

1-2 tsk havsalt ( alt afhængig af hvor store dine kål hoveder er)

Lidt spidskommen, og anis og nelliker korn ( det må ikke være pulver, men hele korn og kerner)

 

Fremgangsmåden:

skyl og rengør og snit kålene og kom dem over i et stor fad eller skål ( jeg bruger som real et stort ler fad) også tilsætter du saltet og “massager” kålen til de begynder at afgive væske, fordi du skal bruge væsken til at hælde over alle ingredienserne i patentsglasene før at du lukker låget, og væsken skal kunne dække.

Gem lige et blad, til at kunne dække med.

Skyl og fjern kernehuset fra æblet og riv dem, gerne med skral på.

Pres alle ingredienserne ned i glasset og tilsæt så de sidste krydderier i og hæl derefter væsken i og “dæk” med et låg af hvidkål.

Luk derefter låget til patent glaset og lade stå og arbejde i ca. 3-4 ugers tid og gerne i længere tid i et køligt rum ( sæt dem på en hylde ude i køkkenet).

Dette er så min version ikke?? da jeg simpelthen bare ikke kan fordrage den typiske tradtionelle tyske sauerkrautz.

Men her er så opskriften på den typiske tyske Sauerkrautz.

Ingredienserne:

500 Gram hvidkål ( enten et lille eller det halve af et mellemstort)

1 spsk groft salt

1 spsk. spidskommen

Fremgangsmåden:

Skyld og snit hvidkålen i fine strimler og massager saltet ind i kålen så den afgiver så meget som muligt væske..

Pres det hele godt ned i et glas og hæld væsken over og dæk af med et hvidkålsb lad og luk derefter med et låg, så det bliver helt lufttæt.

Kålen skal stå og arbejde i ca. 3-4 ugers tid, ved samme temperatur som ved min egen version.

( øverste glas er den traditionelle tyske sauerkrautz)

Glasset under er Fermenterede grønsager.!

( Min far måtte lige tage over og sorter lidt i de friske krydderier og sagde til mig ” du skal da ikke selv spise det vel?? jeg må da vel også smager?!”  Det er da ham selv som har lært mig kunsten at lege med krydderier i et gastronomien)

Når men her er så min version af fermenterede grønsager:

Jeg brugte ½ liter kogte salt vand

½ liter kogt koldt vand

20 gram salt

Blandede grønsager her i havde jeg

  • Blomkål
  • Rødbeder
  • gulerødder
  • Rødløg
  • Friske hvidløg
  • Friske ingefær
  • Friske middel chili
  • Friske gurkemeje
  • Lidt fint snittede hvidkål eller var det nu Rødkål?? Når men det kan altså begge dele bruges.

Hvidløg/løg/ingefær og gurkemejen skraldes, og skæres i fine snitter eller i tern.

Gulerødderne og rødbederne, i enten fine stykker eller fine små tern.

Og pres det hele blandede ned, i et glas og dæk med salt lagen oven på og luk låget til glasset til og lade stå i en uges tid til 2 uger..

 

Jeg bruger som real patent glassene fra IKEA, de er billige ganske funktionelle til at Fermentere med.

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Surt med det søde