Havtorn saft

Grønt med grønt på

Når man skal f.eks. ud og købe vegetariske eller veganske pølser, er de som real altid fyldt med de usunde E-nummer, så hvorfor ikke selv prøve at lave nogle??

Og vi skal jo have mange vitaminer dagligt, så her er mit gode bud på en god frokost mader til madpakken, lagt på rugbrød.

Vegansk pølse: ( til ca. 2 glas)

Ingredienser:
1 dåse kikærter (240 g kogte)
4 dl vand
50 g tahin ( kan undlades, hvis du altså ikke lige har nogen, og kan erstattes af peanut butter)
50 g rå rødbede ( eller af 150-200 gram gulerødder)
½ dl gærflager
2 spsk. agar agar
1 spsk. citronsaft
2 fed hvidløg
2 tsk. syde salt eller himalaya salt
1 tsk. oregano

Du skal bruge følgende krydderier til gulerødderne:

2 tsk hvidløgssalt

2. løgpulver

2-3 tsk timian

4  – 6 tsk gurkemeje

2 tsk citronpeber

Også lidt olivenolie til at smøre glasene med, bare lige en tynd film rundt i kanterne..

 

 

Fremgangsmåde:
Put alle ingredienser i en foodprocessor undtagen oregano. Blend det i nogle minutter, til det er en helt ensartet masse. Put det op i en gryde og tilsæt oregano.

Lad massen koge under omrøring i cirka 7 minutter. Det er vigtigt at røre rundt fra start til slut, så det ikke brænder på. Hæld derefter massen over i glas, der kan tåle varme. (Jeg bruger to almindelige varmefaste glas fra Ikea.)

Lad pølserne køle helt af, hvorefter de nemt kan lirkes ud af glasset med en kniv langs siden. Skær pølsen i tynde skiver og brug skiverne som pålæg.

(Jeg ved endnu ikke, om pølserne er egnede til at fryse. Skriv gerne i en kommentar, hvis I ved det).

Jeg forsøgte også at lave en pølse, med soltørrede tomater, den skal jeg så lige have udviklet lidt mere på, før at jeg deler den opskrift med jer.

Og på det andet højt belagt, er marinerede auberginer. En spændende grønsag, men som for mange forbinder med at smage “gummi agtigt”. Men det er faktisk en meget interessant grøntsag, med endnu flere muligheder i, end lige at ligge på hylden i Netto.

Jeg er i øvrigt vild med denne her opskrift, dog fik jeg lavede marinaden for meget “sild marinade”, så den tog desværre alt for meget af smagen af aubergine. Men denne her lavede som vegetarisk, da jeg fik 15 kilo kvark af nordjysk fødevareroverskud.

Ingredienser (til 10 halve skiver rugbrød)

  • 1 økologisk aubergine

Krydret eddikelage

  • 2 dl eddike
  • 2 dl vand
  • 4 spsk agavesirup/ glukose sirup
  • 1 spsk. olie
  • 1 lille løg i ringe
  • 1 tsk. rosenpeber
  • 5 hele nelliker
  • 1 laurbærblad
  • 2 kanelstænger
  • 2 tsk. himalya salt
  • ca. 6 tørrede hele chili

Karrydressing

  • 2 dl kvark
  • 2 spsk. citronsaft
  • 2 tsk. agavesirup / glukose sirup
  • 2 tsk. dijonsennep
  • 2 syltede agurker i fine tern
  • ½ finthakket løg
  • 4 tsk. karry
  • 1 tsk. tørret dild
  • 1 knivspids stødt kanel
  • 3 strøgne tsk. havsalt/ himalaya
  • Evt. en knivspids sort salt

Fremgangsmåde

Start med komme ingredienserne til den krydrede eddikelage i en gryde, og kog den i 4-5 minutter. Skær auberginen i ca.10 – 1 cm bredde og evt. skrå skiver, skåret over endnu engang, så du har ca. 20 mindre ”fileter”. De rækker til 10 halve skiver rugbrød hvis du kommer 2 på hver skive. Bag dem midt i ovnen ved 200 grader i ca. 15 minutter. De skal være let bløde, men endnu have en anelse bid.

Kom de varme aubergineskiver direkte fra ovnen i et skoldet glas eller i en luft – og lugttæt boks og hæld den ligeledes varme eddikelage over og sæt låg på. Lad dem køle helt af (gerne til dagen efter) inden du blander dem i karrydressingen. Husk at dræne dem godt for kryddereddiken, f.eks i en si, inden du kommer dem i, da dressingen ellers vil blive vandet i stedet for tyk og cremet. Husk også at pille kanelstænger og nelliker fra. Rosenpeberkornene er milde at tygge i, så dem behøver du ikke sortere fra. Du kan selvfølgelig også sagtens spise aubergineskiverne uden overhovedet at komme dem i en karrydressing, hvor de i stedet kommer til at minde om kryddersild. Men jeg er personligt ret vild med dem sådan her. Opbevar de marinerede auberginer på køl i et skoldet glas eller konsumer den med det samme!

Billedet indeholder sandsynligvis: mad

#stopmadspil

#spismindrekød

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Havtorn saft