Vietnamesisk

Frokost

Når jeg har gået rundt, i diverse supermarkeder og helsekost butikker for at finde “veggie pålæg”, syntes jeg for det for det første at udvalget er lige så tam som smagen af det fabriks fremstillede “veggie pålæg”.

Og dog er min egen favoritter  faktisk, den der chokolade humus som man kan købe i føtex. Så når de er i ” stop mad spil” boksen i Føtex, er jeg som real lige over og hamster, ja jeg ved godt at jeg er lidt grådig, men den smager altså bare super godt… 😉

Når men “veggie pålæg” er jo meget andet end lige hummus, som faktisk kan være en udfordring at lave, men her er lidt af mine bud på “veggie – pålæg”.

Og ingen af opskrifter, koster en mindre herregård eller tager en krig at lave, som både er ganske enkelt og billig og “lidt” hurtigt at lave..

 

Opskrift på vegansk levepølse:

6 dl soyamælk ( brug den blå soja mælk fra Natuli)

1 stor rødbede eller 2 små rødbeder enten rå eller i kogte

3 spsk tahin eller 3 spsk. peanut butter

2 tsk salt

1 – 2 dl. grøntsags boullion vand ( der kan varianteres )

1 dl gærflager (igen…få dem nu købt, du fortryder det ikke! Du kan bare ikke undvære dem, i det plantebaserede køkken også er de sunde, fyldt med de lækker B12 vitaminer )

1 spsk citronsaft  ( kan undlades)

1,5 tsk liquid smoke (jeg har købt min i Meny)

2 spsk kokosolie

3 spsk agar agar pulver (købes i en helsekost eller på nettet)

Det heles kommes i en blender og blendes fint. Herefter hældes massen i en gryde. Koges under omrøring med piskeris i 6-7 minutter og hældes herefter i glas og sættes på køl. 1-2 timer efter, eller natten over.

På disse her 2 billeder er der på den ene rødbede Levepølse med hjemmelavede fermenterede peberrod og købte kapers.

På den anden er der Limabønnecreme

Til en portion.:

240 gram kogte Lima bønner eller butter beans.

100 gram smør eller ca.1 dl oliven olie

1 skalotte løg

2 friske hvidløg, fint hakkede

2 spsk. citrongræs

½ tsk. Salt ( jeg brugte himalya salt)

 

Sådan gøre du.:

  • Hvis bønnerne er fra dåse af, så skylles de grundigt i kold vand.
  • Hvis du vælger at bruge smør, så Brun smørret på en pande, til det er gyldent og dufter lidt nøddeagtigt. Sørg for at rør i det hele tiden, så det ikke brænder på.
  • Hak løget.
  • Bland bønner, smør og løg og citrongræs og salt og blend det til en jævn creme.
  • Cremen er nu klar til at blive serverede. Obevarers på køl, når cremen er kold, er konsistensen fast.
  • Hvis du så vælger at bruge oliven olien i stedet for, smørret så kom det med ned i blenderen eller foodprocessen og blendes sammen med de øvrige ingrediserne, og der til skal du jo så prøve dig frem, hvor meget oliven olie du skal bruge.

 

Min absolut ynglings linsepostej.:

Jeg kan stortset bare leve af den, men så ville den også blive meget trættende lyn hurtigt, men den smager bare godt.

Linse – og ostepostej

250 gram røde linser

½  liter grøntsagsboullion vand ( En terning grøntsags boullion)

1 stort løg

2 -4 mellem store gulerødder

solsikkeolie til stegning

100 gram vegetabilsk revent ost eller 1 dl gærflager

1 æg eller 1 spsk. loppefrøskaler

2 friske fede hvidløg, fnit hakket

1 cm. frisk revet gurkemej

1 cm frisk revet ingefær

salt og peber’

1 tsk. timian

1 tsk. middel karry ( kan dog undlades)

Sådan gør du.:

Kog linserne i det afmålte vand, og put lige den der grøntsbouillon terning ned i linserne og lade den koge med.

Hak imens løget også hvidløget og skyld gulerødderne og riv dem, og kom solsikkeolien ned i en gryde og svits både løget og  hvidløget til løget er blanke også kommer du krydderierne før at du kommer gulerødderne i, og lader det lige duften sprede sig i hele køkkenet, før at du kommer de revne gulerødder i og de øvrige ingredienser i. Krydderierne skal lige kunne opsuge olien før at du kommer de øvrige ingredienser i og vender det rundt.

Kom det derefter ned i en brødform som er beklædt med bagepapir eller smurt med solsikkeolie. Først kommer du den ene halvdel af linse farsen også derefter osten også et nyt lag linsefar, hvis du altså vælger at benytte dig af det vegetabilske revet ost, hvis du vælger at bruge gærflagerne så lav en “flødesauce”.

( lav en opbagt flødesauce og tilsæt gærflagerne og når gærflagerne er “Opløst” i saucen, så fordel den ligesom det revet ost).

Bages i ovnen ved 190 grader cendius i godt 30 minutters tid, alt afhængig hvad type ovn du har, så + og – 10 minutter.

Postejen kan serveres både varm og kold.

Både som aftensmad, eller som her på billede på en sandwich.

 

 

Tofu pølse

Denne er opskrift må der bare gerne leges med, da den giver muligheder og udfordringer med fantasien.

Så her er mit bud.

Ingredienser

  • 1 blok grov tofu
  • 1 stk Snackpeber
  • Saften fra 2 lime
  • 1-2 tsk Salt
  • 2 tsk Hvidløgspulver
  • 2 tsk Oregano
  • 1 tsk Paprika
  • ½ dl gærflager
  • ½ – 1 l grøntsagsboullion
  • 1-2 tsk. ager ager pulver ( måske mere)
  • Lidt friskkværnet peber efter smag

KOm de hele i en blender og blend, det til en enstarede konstient af en mos, og kom det over i en gryde, og tilsæt så vandet og ager ager pulveret og før at du tilføjer ager ager pulveret så smag lige til med, krydderierne.

Lade det hele koge op, ligeså det begynder at boble også tager du dem af og fordeler i nogle glas ligesom ved Leve pølsen.

Og lader den står og samle sig i et par timer, eller bare natten over.

Dette her var så lige denne her dags, lille bud på en god veggie frokost.

Flere opskrifter kommer på i løbet af ugen.

( og jeg skal nok få afsat tid til at være langt mere aktiv her på bloggen)

Bon appetiet.

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Vietnamesisk